zaterdag 30 augustus 2014

Greetsiel

Volgens de havenmeester van de Neptunus jachthaven in Delfzijl moeten we 1,5 uur voor LW (laag water voor de landrotten) vertrekken om het wantij op de Eems te kunnen passeren en Greetsiel te bereiken. Dus dat wordt om  6 uur op. Het zonnetje stond erbij dus dat was genieten ook omdat er amper wind stond. Dat het op het water ook heftig aan toe kan gaan laat deze foto zien, genomen eerder voor Den Helder. 


Op het wad varen is een vak apart. Vanwege eb en vloed heb je niet alleen rekening te houden met de vaarrichting waar je naar toe wilt, maar ook met stroom, windrichting en uiteraard de ondieptes onderweg. Nu zijn de gegevens allemaal bekend en is het een kwestie van goed plannen wil je niet vastlopen. Bij LW is dat geen probleem, immers bij HW kom je weer los. Alle geulen waar je met een bepaalde diepgang kunt varen zijn bebakend met tonnen of prikken. Op het wad bevinden zich wantijen, dat zijn de plekken waar je alleen met HW overheen kunt. Het water gaat tussen de eilanden erin en eruit. Daar waar die stromen elkaar tegenkomen bevinden zich de wantijen. Ik denk dat we er zo'n 8 tot 10 te nemen hebben op het Duitse wad, dus take your time! 
Voor Greetsiel ligt een sluis, die passeerden we om 11.30 uur en daarna was het rustig doorvaren naar het plaatsje zelf. 
Je staat wel even raar te kijken als je bij de haven aankomt en overal zit er volk op de kade, het lijkt wel een ontvangstcomité. Maar ja het was mooi weer en Greetsiel is een touristisch plaatsje dus overal slenterende en vooral etende en drinkend publiek. Dat laten we ons geen twee keer zeggen.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten