vrijdag 29 juni 2012

staande mast of toch niet?

Omdat ik het ook wel eens wilde meemaken, zijn de mannen (Teun en Pol) aan boord gestapt om 's nachts de staande mastroute door Amsterdam mee te varen. Vertrekkende vanaf het IJ ga je dan midden in de nacht in konvooi met een aantal schepen door de stad terwijl alle bruggen openstaan, facinerend. Overdag is dat voor de recreatievaart niet mogelijk. Na ruim twee uur kwamen we aan bij de nieuwemeer sluis, waar we niet verder konden. Wat bleek, Prorail had bij onderhoudswerkzaamheden een kabel doorgeknipt en dat was niet snel te repareren zodat de spoorbrug niet kon draaien. Daar lig je dan met je mast omhoog te wachten. Tegen 4en dachten ze het euvel verholpen te hebben. Niet gedeerd dachten wij, dan laten we de mast toch gewoon zakken !?! Iedereen enigzins verbaasd, dit was toch de staande mastroute? Wij de mast gekapt en langzaam de sluis uitgetufd, lijdzaam nagestaard door de overige schippers. Snel afgemeerd om nog beetje slaap te pakken, want om 5 uur ging de wekker alweer omdat we anders de brug bij Schiphol over de A9 niet zouden halen (die draait tussen 5 uur en 1/2 7. En dan gebeurt het: de hele A9 komt tot stilstand omdat zo'n lullig scheepje uit Enkhuizen zonodig door wil varen en het verdomd om de mast een stukje te laten zakken. Ik kan julie verzekeren, dat geeft een triomfantelijk gevoel (sorry forenzen en vroege opstaanders). De andere boten uit de sluis hebben we niet meer gezien, die liggen er denkelijk nog! De kids gingen van boord en Peet stapte op.
Na een kort bezoek aan Leiden voegden we ons bij Dirk en zijn boot de Fortuna in Katwijk. En ja dan is er nog voetbal. Volgens Dirk kon je op je iPad ook voetbal kijken en zo gebeurde het dat de kajuit van de EH64 omgetoverd werd in een heuse voelbalkantine inclusief bier, berenburger, chips en het nodige commentaar....je zult maar voetbalfans aan boord hebben. De jongens hebben zich keurig gedragen, alleen 's ochtends een beetje brak... De volgende dag met zijn allen richting Rotjeknor via de Vliet. Mooie route met soms onverwachte plaatjes.
Afgemeerd midden in Rotterdam, bij de WSV Oud-Delfshaven. Tuurlijk staan er dan van die oude schippers met verweerde gezichten commentaar te geven over hoe je het beste de box in kunt varen met zijwaartse wind. Gezellig uit gaan eten in het oude Delfshaven met zijn allen, wel een beetje door eten graag, de wedstrijd Duitland Italië begint zo! Het weer was de afgelopen dagen opperbest, aangename temperatuur en geen heftige weersveranderingen, ideaal voor een vaarvakantie als deze. Vandaag het grote water op. We voeren via de nieuwe waterweg, de oude Maas en Dortsche kil richting Hollands diep. Omdat Lucy mee aan boord was (aan het roer) zelfs op de nieuwe waterweg de mast gehesen (er was weinig scheepvaart, althans niet dichtbij en het weer was rustig). Zo is de EH 64 meer schip en kun je je vertonen in den vreemde. Na ongeveer 6 uur varen afgemeerd bij de Moerdijkbrug in een klein havenje. Na een vorstelijke maaltijd aan boord (Indische rijsttafel of gewoon nasi), de opstappers uitgezwaaid. Hè hè effe rust.
Ok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten