donderdag 12 juli 2012

Naar het Bassin

De Wiilemsroute is een leuk alternatief door België om niet via het Julianakanaal Maastricht te bereiken. Het is er rustig en je vaart door een mooie natuur. Maat/broer Ger maakte onderstaande foto's en voer twee dagen mee. In België gaat het er wel anders aan toe in de sluis. Niks geen camera's en bediening op afstand....bloembakken op de sluis en een sluiswachter die met een haak je landvast belegd op de kade, dat is pas service! Af en toe komt er een groot schip langs en dan denk je, past dat er wel in? Zeker wel, deze schepen zijn erop gemaakt.
Helaas werd sluis 19 voor Maastricht niet bediend.
Bij de binnenvaart van het Bassin in Maastricht kijk je naar industrieel erfgoed, oude vervallen gebouwen die wellicht eens een andere bestemming krijgen. De oude haven is verworden tot passantenhaven en de gebouwen eromheen zijn gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen en waarbij de kelders op kade niveau tot intieme restaurantjes zijn omgetoverd.
Eerst moet je nog door een oude sluis.
Eenmaal binnen moest de mast natuurlijk omhoog anders is de EH 64 geen echt schip. Nu is dat geen onoverkomelijk probleem, binnen een kwartier staat ie fier overeind.
Na een heerlijk weekeinde Maastricht en een gezellig feest van zus MJ samen met de schipperse en twee andere broers de Maas opgevaren richting Juliana kanaal, heerlijk om de trossen weer los te kunnen gooien.

1 opmerking: