maandag 26 november 2012

uit de oude doos

Sinds ik lid ben van de LVBHB (het historisch bedrijfsvaartuig) is mijn interesse gewekt voor de geschiedenis van de EH 64. Van de vorige eigenaar de heer Koster kreeg ik een tweetal foto's van de oorspronkelijke uitvoering als visserman.

Het schijnt bij dat de eerste uitvoering de romp wit was geschilderd. Je ziet ook duidelijk zwaarden en geen opbouw/stuurhut.
Het schip is gebouwd bij van Goor in Monnickendam in 1940 (type Markerrondbouw).

Er bestaat een website over de ontstaansgeschiedenis van de Markerrondbouw.

De eerste motor was een Kromhout ruwoliemotor zoals dat toen heette, 20 PK. Nu zit er een Yanmar 4 cil diesel motor in 90 PK uit 1993.


In de beginjaren is er nog mee gevist. Men had een vergunning om te vissen met hoekwant, palingkor en snoekbaarsnetten. De restanten van de oude bun waren bij de laatste refit nog aanwezig. Van het oude schip is alleen de romp nog zichtbaar. In 1958 is het schip verkocht aan de vorige eigenaar die er een recreatievaartuig van heeft gemaakt.In de loop der tijd is er een stuurhut op gelast om de boot voor recreatiedoeleinden geschikt te maken.Zo zag de boot eruit toen ik hem kocht in 2004

Dit is de huidige staat.

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Beste lezer van mijn blog. Ik merk dat u regelmatig mijn blog bezoekt, dat is erg leuk. Het stimuleert mij om mijn blog bij te houden. Hoe hebt u mijn blog gevonden?
      De schipper

      Verwijderen