woensdag 10 september 2014

Der Kaiser

Een kanaal van ruim 98 km bevaren in een dag is aanpoten. Dus weer vroeg uit de veren, dwz we konden niet eerder dan 8 uur weg, want eerst moest er diesel getankt worden en tel uit je winst met een tank van 200 liter. Het kanaal is extreem beveiligd omdat er gigantische schepen doorheen varen en er op sommige plaatsen smalle doorgangen zijn. Zo is een loods en assistent verplicht voor alle grote schepen en staan er op veel plaatsen grote verkeerslichten. 

 

                                                                     

Ja, en dan gebeurt het, je bent voorzichtig, gaat langzamer varen, dichter bij de wallekant en door het enorme zog wat zo'n schip trekt wordt je op de keien gezet.....gelukkig geen schade, maar je schrikt wel. 
In 1995 werd het 100 jarig bestaan van het kanaal gevierd. Onderweg kom je wel heel aparte bouwsels tegen. Op deze manier werden vroeger voetgangers en fietsers overgezet en nu nog steeds.


Der Kaiser Wilhelmm II heeft het kanaal in 1895 geopend. Oorspronkelijk zijn de Denen begonnen met de aanleg ervan. Over die Denen straks meer. Dit bouwwerk siert de ingang aan de andere kant. Om 19.30 uur werden we daar geschut. Wat meteen opvalt is het heldere (zoute) water met kwallen. Kom je trouwens in de hele Oostzee tegen. Denk niet dat het water daarmee ook schoon is, verre van dat, maar je bent het niet gewend. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten